25.000 euro lenen van gemeente voor starters in de woningmarkt?

|
In Arnhem heeft de gemeente besloten om starters extra tegemoet te komen op de huizenmarkt. Hiermee neemt de gemeente dus feitelijk de taak van de banken over: geld lenen aan huizenbezitters. Het grote verschil met de banken is echter: Arnhem leent belastinggeld uit. De doelstelling hiervoor is om starters het gemakkelijker te maken op de huizenmarkt en doorstroming van huurwoningen naar koopwoningen te beïnvloeden. Met komt in aanmerking voor 25.000 euro per huis. Met dank aan D66 komen ook pas gescheiden personen en weduwen in aanmerking voor deze bijzondere hypothecaire lening. Is dit een goedvoorbeeld voor de rest van het land of moeten gemeentes blijven doen wat ze moeten doen en banken hypotheken verstrekken?
De eerste reacties zijn niet direct veelbelovend. Veel mensen hebben toch bezwaar tegen deze vorm van extra hypotheek van de gemeente. De volgende redenen worden opgegeven:

  • Hypotheken verstrekken is een zaak van de banken. Zij bepalen en lopen het risico als hypotheken niet terug betaald kunnen worden
  • Gemeentes kunnen toch niet zomaar geld uitlenen om huizenbezitters te helpen. Zo creëren we een nieuwe huizenmarkt bubbel

Er zijn ook positieve geluiden:

  • Zo kunnen starters gemakkelijker een koophuis vinden
  • De doorstroming van de huur markt wordt vergroot waardoor wachtlijsten voor huurwoningen minder worden

Al met al is het een discutabel besluit van de gemeente Arnhem en wij van leningvergelijking zijn benieuwd of het idee navolging gaat krijgen.

Menu

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht gepubliceerd op 27 juni 2012 10:47.

Rente tarieven update was het vorige bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.