Hypotheekrente ontwikkeling 2012

|
Een nieuw jaar brengt natuurlijk nieuwe kansen, maar ook nieuwe tarieven. Wat de verwachtingen zijn voor komend jaar zal in dit artikel verder uiteen worden gezet. Het voorspellen van de hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van vele factoren, zoals de huidige rentestanden, maar ook externe factoren.  


De hypotheekrente is op dit moment extreem laag. De verwachting voor dit jaar is echter dat deze flink gaat stijgen. Voor deze ontwikkeling kunnen twee oorzaken worden aangewezen, namelijk: 

  1. De onrust van de financiële markten. Deze is nu nog erg aanwezig. Door de onrust zijn de rentes van staatsleningen ook erg laag. De staatsleningen zijn vaak een goede indicatie van de hoogte van hypotheekrentes bij langlopende hypotheken. Verwacht wordt dat de langlopende hypotheekrente bij lange rentevasteperiodes in het begin van dit jaar gelijk zal blijven. Het hangt voor een groot deel af van de onrust op de financiële markten. Later in 2012 wordt verwacht dat de staatleningen weer stijgen, en daarmee ook de rente van de hypotheken.       
  2. Minder concurrentie tussen banken. Bij een afname van de concurrentie tussen banken, zullen de rentes ook stijgen door marktwerking. Verwacht wordt dat de concurrentie afneemt tussen banken in 2012. Dit kent twee redenen. De eerste reden is dat buitenlandse banken de Nederlandse hypotheekmarkt verlaten. Dit jaar heeft bijvoorbeeld de prijsvechter BNP Paribas de Nederlandse markt verlaten. Samen met andere buitenlandse banken hield BNP Paribas de Nederlandse hypotheekaanbieders scherp. De verwachting is daarom dat nu de buitenlandse prijsvechters de Nederlandse hypotheekmarkt verlaten de banken hun prijzen minder scherp zullen maken. De tweede reden is dat banken geneigd zijn de hypotheekrentes te verhogen wanneer er slechte economische tijden zijn omdat hypotheken relatief kostbaar zijn voor banken en ze vaak buffers nodig hebben voor deze economische tijden. 

De vraag is echter wat dit voor u inhoudt. Dat de hypotheekrente historisch laag is, is op dit moment voor zowel huizenkopers als huizenbezitters ideaal. Het is daarom van belang actie te ondernemen als u plannen heeft. De lage rentestand maakt het nu interessant een huis te kopen aangezien u nu verzekerd kunt zijn van een lage rente en goede voorwaarden. Verder is het voor huizenbezitters een interessante tijd omdat zij nu nog hun hypotheek zouden kunnen oversluiten na een lage hypotheekrente waarmee u kunt besparen op u hypotheekrente. Wanneer de rentevasteperiode van uw hypotheek binnenkort afloopt zijn er mogelijkheden voor u.  

Binnenkort kunt u van ons de actuele rentestanden weer verwachten. 


Menu

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht gepubliceerd op 9 januari 2012 19:46.

Duitse Euro's in de portemonnee? was het vorige bericht op deze weblog.

Hypotheek oversluiten? is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.