Hypotheek oversluiten?

|
U hoort wel eens dat een hypotheek kan worden overgesloten. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Wat zijn de voor- en de nadelen? Is het een aantrekkelijk concept? Waar moet u op letten? En, eigenlijk bovenal, hoe werkt het? 
Het kan soms aantrekkelijk zijn uw hypotheek bij een andere verstrekkers over te sluiten of eventueel uw hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Dit kan bijvoorbeeld omdat een andere hypotheekvorm beter past bij uw huidige situatie of omdat een andere hypotheekverstrekker betere voorwaarden biedt. Het is daarom van belang dat u, ondanks dat u uw hypotheek heeft afgesloten, toch uw ogen openhoudt en eens in de zoveel tijd eens goed om u heen kijkt en vergelijkt. Het oversluiten of het omzetten van een hypotheek kan een interessante kans zijn wanneer u aan het einde van de rentevasteperiode komt van uw hypotheek. Als u nog niet aan de rentevasteperiode van uw hypotheek zit, kan het minder voordelig en in enkele gevallen juist nadelig zijn vanwege hoge kosten. 

Bij een hypotheek omzetten of oversluiten komt het er eigenlijk op neer dat u een geheel nieuwe hypotheek afsluit waarmee u de oude aflost. Vaak brengt dit kosten met zich mee, denkt u bijvoorbeeld aan taxatiekosten, notariskosten en eventuele afsluitkosten. Deze kosten zijn het hoogst wanneer u naar de andere hypotheekverstrekker gaat. De meeste kosten maakt u toch wel in de boete die betaald dient te worden voor het eerder aflossen van uw hypotheek. Deze boete bestaat uit de rente die de hypotheekverstrekker mist wanneer u tijdens de rentevasteperiode weg wil. Wanneer u echter precies aan het einde van de rentevaste periode overstapt, krijgt u geen boete. 

Het kan interessant zijn om over te stappen wanneer de rente momenteel een stuk lager ligt dan uw huidige hypotheekrente. Toch moet u hierbij wel de kosten in ogenschouw blijven nemen. Vaak wegen de baten (de lage rente) op tegen de kosten en komt u uit op lagere maandlasten. Belangrijk hierbij wel is te blijven vergelijken en goed de voorwaarden door te nemen. U zou immers niet graag een addertje onder het gras willen tegenkomen. 

Of u uw hypotheek moet afsluiten of om moet zetten ligt aan uw persoonlijke situatie. In het algemeen is dit het interessantste wanneer u aan het einde van de rentevasteperiode bent. Een andere situatie waarbij omzetten of oversluiten interessant kan zijn is wanneer er sprake is van een lage rente periode (zoals nu) en u nog een of twee jaar in de rentevaste periode zit. Hier kunnen de baten van de lage rente opwegen tegen de kosten. Een derde optie is wanneer u zelf al van plan bent uw hypotheek op te hogen vanwege een verbouwing of een andere grote kostenpost. Hier maakt u sowieso al de kosten van het oversluiten en kan het dus interessant zijn verder te gaan en bij een andere hypotheekverstrekker te gaan of een andere hypotheekvorm aan te gaan. 

Wat u moet doen, ligt echter nog steeds aan uw huidige situatie. Ons advies is daarom u eerst eens in te lezen in uw eigen hypotheekvoorwaarden om te zien wat de mogelijkheden zijn en de andere opties in ogenschouw te nemen. Een overhaaste beslissing kan immers voor lastige situaties zorgen. Vergelijken is daarom essentieel. 

Menu

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht gepubliceerd op 19 januari 2012 15:57.

Hypotheekrente ontwikkeling 2012 was het vorige bericht op deze weblog.

Vernieuwing Rentestanden is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.