Overzicht verschillende soorten hypotheken

|
Hypotheken zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Voordat u een hypotheek aangaat, kan het slim zijn te kijken wat voor hypotheek voor u het beste is en of deze goed aansluit op uw wensen. Reden genoeg dus om eens een kijkje te nemen in de wondere wereld van hypotheken. 
Er zijn verder verschillende soorten hypotheken. De populairste vijf hypotheekvormen worden hieronder uitgelegd 

1. Aflossingsvrije hypotheek 
Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt het geleende bedrag niet afgelost. De afnemer betaalt alleen rente over de hypotheek. Deze hypotheek kent geen vooraf vastgestelde einddatum waarop de lening terugbetaald moet zijn. De lening wordt aan het einde terugbetaald door de woning of het gespaarde kapitaal uit verzekeringen of beleggingen. 

2. Spaarhypotheek
Met een spaarhypotheek kan een eigen woning worden gefinancierd. Deze vorm bestaat uit twee delen, namelijk een hypothecaire lening en een spaarverzekering. Men betaalt dus twee rekeningen, één voor de lening en een voor de spaarrekening. De rekening voor de lening bestaat uit alleen rente. Op de spaarrekening wordt langzaam een kapitaal opgebouwd dat na vaak 30 jaar genoeg is om het huis mee af te lossen.  

3. Bankspaarhypotheek 
De vorm van hypotheek lijkt op de spaarhypotheek, hier wordt echter alleen niet gespaard voor een levensverzekering, maar een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of een Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW). 

4. Levenhypotheek 
De levenhypotheek is een combinatie van de aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering. Deze hypotheek is gekoppeld aan beleggingen op effecten. De lening wordt uitgekeerd aan het einde van de looptijd bij het overlijden van de verzekerden. Bij de levenhypotheek wordt belasting vrij vermogen opgebouwd en geprofiteerd van de rente aftrek.

5. Annuïteiten hypotheek 
Bij deze hypotheek wordt langzaam het bedrag afgelost met een gelijkblijvende rente. Een maandelijkse bruto lasten blijven dus gedurende de looptijd gelijk terwijl dat de jaarlijkse fiscale aftrek lager wordt. De netto lasten stijgen dus gedurende de looptijd omdat de rente niet fiscaal aftrekbaar is.

Elke vorm van hypotheekleningen heeft zijn eigen voor en nadelen. Belangrijk is daarom dat u niet alleen de verschillende hypotheekaanbieders vergelijkt, maar ook de verschillende vormen hypotheek.  

Menu

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht gepubliceerd op 9 december 2011 20:18.

Tweeverdieners kunnen in 2012 meer lenen was het vorige bericht op deze weblog.

Kredietwaardigheid verandering is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.