Kredietwaardigheid verandering

|
De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de rating van verschillende banken. Een belangrijk aandeel in het nieuws had Standard & Poor's (S&P), een rating bureau uit Amerika  dat de kredietwaardigheid van banken bepaald. S&P heeft namelijk een nieuwe methode van beoordelen in gebruik genomen dat heel wat stof heeft laten opwaaien afgelopen maand. 

Deze maand werden de nieuwe ratings bekend gemaakt van de 37 grootste, internationaal opererende banken. De S&P heeft van 15 banken de kredietwaardigheid verlaagd. Onder deze banken vallen 6 Amerikaanse banken, maar ook de Rabobank. 

De nieuwe richtlijnen voor de beoordeling verlegt de focus op de manier en mate waarop banken zichzelf staande kunnen houden in lastige omstandigheden zoals de economische crisis. In de rating wordt ook meegenomen in hoeverre de banken door de overheden ondersteund worden en wat de financiële status is van het land. 

De reden voor het veranderen van de beoordelingsschaal is kritiek van politici en investeerders na de start van de economische crisis. Zij vonden namelijk dat de ratings geen goede weergave waren van de situatie en risico's. 

De grootste verandering bij de Nederlandse banken is dat de Rabobank zijn AAA-status vervalt in een AA-status. Dit is echter nog steeds de hoogste ranking in de wereld van private banking.   

Verder heeft S&P ook de status bijgesteld van de vier grootste Amerikaanse banken, JP MorganChase & Co (JPM), Bank of America Corp (BAC), Citigroup Inc (C) en Wells Fargo & Co (WFC). De kredietwaardigheid van Barclys plc en HSBC Holdings plc zijn ook verlaagd. S&P heeft ook de kredietwaardigheid van twee banken verhoogd, namelijk Bank of China ltd en China Construction Bank Corp. Zij kregen de A-status.   

Menu

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht gepubliceerd op 20 december 2011 22:07.

Overzicht verschillende soorten hypotheken was het vorige bericht op deze weblog.

Duitse Euro's in de portemonnee? is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.