Hypotheekrente door de jaren heen

|

Door de jaren heen is er heel wat veranderd in Nederland als het om hypotheken gaan. Nederlanders zijn hun hypotheken steeds langer gaan vastzetten wat een stukje zekerheid met zich mee brengt. Ook is de aflossingsvrije hypotheek in populariteit gestegen. De hypotheekrende is daarmee door de jaren heen flink verandert. De populaire hypotheek met 10 jaar een vaste rente is flink goedkoper geworden in de afgelopen 30 jaar terwijl andere hypotheken een stukje duurder zijn geworden.

Nederland is door de jaren heen flink meer en langer gaan lenen. Was in 1979 nog de annuïteits hypotheek populair met een variable hypotheerente, nu is de aflossingsvrije hypotheek met een vaste rente de populairste hypotheekvorm. Ter vergelijking de onderstaande tabel met gemiddelde hypotheekrente tarieven in 1979, 1999 en 2009:

Hypotheekrente Rente in 1979 Rente in 1999 Rente in 2011
10 jaar vast Hypotheek 8.3% 4.8% 4.5%

 

Zoals te zien is is de rente voor de 10 jaar vast hypotheek flink goedkoper geworden. Dit heeft onder andere te maken met de veranderende samenleving. In 1979 was het werkloosheidspercentage namelijk rond de 5.4% terwijl dat in 2009 op 4.3% lag. Ook de aflossingsvrije hypotheek heeft invloed gehad op de hypotheekrente.

Onze rentetarieven zijn in vergelijking met andere landen in Europa gunstig. In Belgie is de goedkoopste rente nog altijd boven de 5% voor een 10 jaar vast hypotheek. Ook is te zien dat de laatste 12 jaar relatief stabiel zijn geweest wat betreft hypotheekrente.

Het is nog altijd belangrijk om hypotheekrentestanden met elkaar te vergelijken. Verschillende banken en hypotheekadviseurs kunnen u daarbij helpen en ook deze website heeft een overzicht van de actuele rentestanden.

Menu

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht gepubliceerd op 8 november 2011 12:12.

Regel overtreding bij het verstrekken van krediet was het vorige bericht op deze weblog.

Tweeverdieners kunnen in 2012 meer lenen is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.