Hypotheek

|
Een hypotheek is een van de meest voordelige vormen van geld lenen. Dit komt door de lange looptijd en het onderpand dat ter beschikking wordt gesteld. Bijna iedereen met een eigen huis heeft een hypotheek (of heeft er een gehad). Voor een hypotheek betaald men hypotheekrente en kan men gebruik maken van hypotheekrenteaftrek (in Nederland). De voordelen van hypotheken op een rijtje:

Voordelen:
  • Lage rente. Doordat er voor een hypotheek een onderpand is en er een lange looptijd tegenover staat heeft men over het algemeen een zeer lage rente (in vergelijking met een Doorlopend krediet of Persoonlijke lening).
  • Hypotheekrenteaftrek. De in Nederland gunstige maatregel om de hypotheekrente voor de belasting af te trekken van het bruto inkomen. Deze maatregel maakt het voor kopers van huizen gemakkelijker een nieuw huis te kopen. De hypotheekrenteaftrek is voor 30 jaar geldig, over het algemeen een looptijd dat een huis gefinancied moet worden.
  • Nationale Hypotheek Garantie. Inwoners van Nederland kunnen tot 265.000 euro gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit houd in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de lening. De huisbezitter betaald hiervoor een eenmalige premie van 0,4% van de aankoopsom. Als de hypotheek hoger is dat 265.000 euro kan tot dit bedrag gebruik worden gemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie.
Hypotheken zijn er in verschillende soorten. Voor een overzicht van de meest voorkomende hypotheken kunt u hier kijken. Een van de meest voorkomende hypotheken is de aflossingsvrije hypotheek met een periode van 10 jaar. 

Hieronder staan enkele rentatarieven van hypotheken van de grootste nederlandse banken (op alphabetische volgorde). Verschillende looptijden hebben verschillende rentetarieven. Informeer bij de bank naar de voorwaarde.

  • ABN Amro, 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie: 5,30% (gecontroleerd op 04-06-2012)
  • Aegon, 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie: 5,05% (gecontroleerd op 04-06-2012)
  • ING bank, 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie: 5,05% (gecontroeerd op 04-06-2012
  • Rabobank, Geen gegevens beschikbaar, vanwege het feit dat ieder Rabobankkantoor andere tarieven hanteert
  • SNS Bank, 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie: 4,55% (gecontroleerd op 04-06-2012
Verschillende banken hanteren verschillende tarieven voor verschillende situaties. AEGON hanteert bijvoorbeeld een extra voordelig rente tarief voor nieuwbouw huizen. Ook andere banken hebben voor bijvoorbeeld starters, nieuwbouw en andere situaties bijzonder lage tarieven. Hiervoor zul je zelf met de bank in onderhandeling moeten gaan. De Rabobank publiceert nog steeds geen rente tarieven voor hun Hypotheken omdat ieder Rabobank kantoor andere rentetarieven hanteert. Als je dus op zoek bent naar een hypotheek is het dus verstandig om bij verschillende banken en tussenpersonen langs te gaan voor hun tarieven voor jouw situatie.

Menu

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht gepubliceerd op 15 februari 2010 15:13.

Studenten maken flinke schulden. was het vorige bericht op deze weblog.

Geld lenen kan ook bij het Kruidvat is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.